Tuesday, June 25, 2013

Bandung Family Trip : Part 2



Salam.









Hari kedua ni banyak shopping, shopping, shopping, FOS (Factory Outlet Store), FOS, FOS, makan, makan, dan makan..! Disebabkan banyak FOS yang kena singgah dan banyak berjalan sana sini, maka makan pun kena banyak.



Aku ni bukan seorang kaki shopping yang pantang nampak barang cantik je terus beli. Aku pergi FOS semata-mata nak tengok interior dia je, maka, makanan yang dimakan tidak banyak digunakan lalu disimpan menjadi lemak menjadikan aku agak berisi dalam gambar-gambar dibawah.. T_T



Baru lima hari kat Bandung. Kalau lima minggu??? Semua baju aku dah layak ditukar kepada saiz XXL homaigod homaigod! Terus balik dari Bandung nak diet secara berhemah semula tskkk *nangis* 




Yaa Aisyah!! Si kecik sorang ni bukan shopping pun tapi kuat sangat merayau! Tengok tu!




Syamim : Ecah! Meh ambil gambar meh!
Ecah : OK!! (berlari lari anak sambil tangan buat peace)
Syamim : "Cehh, senang je nak umpan dia ni.."




Ok, Syamim sanggup dukung. Phewww..




 Ecah still dengan 'peace'nya.




Selesai.. Satu outlet. Berderet lagi outlet menunggu.. T_T





Leather Center, maybe. Entah, lupa nama tempat ni. 




Lunch at Simpang Raya.









Nasi Padang yang lauknya berderet and kita tak payah susah-susah nak pergi pilih sebab waiter hantar sendiri. Hohohohoh..




Nasi Padang ni, pendapat aku la kan, almost semua lauknya tidak berkuah. Kalau ada yang berkuah pun, santannya tak pekat macam kat Malaysia. Dan kebanyakan lauknya ialah sayur macam pucuk ubi rebus, sambal cili besar yang digiling kasar, gulai nangka, tauhu goreng, and tempe goreng. Minuman pun air suam je. Boleh dikira bagus untuk kesihatan jugak lah. Mana tak nya, cuba bandingkan dengan lauk-lauk di Malaysia. Ikan patin masak tempoyak, masak lemak cili padi, kari ayam/daging, rendang, semuanya menggunakan santan yang banyak. Lepas tu nak minum air best-best, air tembikai la, sirap limau la, teh ais la, milo ais la. Ish ish ish..



Walaupun Nasi Padang ni lauknya boleh dikira kurang lemak, tapi pengambilan nasi dia agak banyak. Nasi yang banyak pun tak best jugak sebab tinggi kalori. Sebab tu la aku mendadak naik berat badan kat Bandung ni.. Haihh..



Lepas lunch, tak silap, pergi FOS lagi kot. Then baru balik hotel. Lepas Maghrib baru keluar balik untuk dinner. Tengok, makan lagi! Untuk dinner, makan makanan Sunda pulak. 




Tengah tunggu makanan lain sampai



Lepas makan, balik hotel. Lagi sekali kitorang merayau kat Jalan Braga bawah hotel sebab Mimi nak beli lagi kek yang dia beli semalam kat The Suga Rush. Sedap katanya. 





Tengah tunggu giliran nak pilih kek.




Cafe The Suga Rush ni aku suka sangat sebab tak silap aku, semua desert dia termasuk kek dengan macaroon tu freshmade diorang buat sendiri. Owner ada 3 orang which is salah sorang tu memang seorang baker. Ok, sanggup google cari fakta semata-mata nak cari sejarah Suga Rush. And lagi satu yang best tentang The Suga Rush, cafe ni ala-ala french. So kalau nak minum-minum waktu petang dengan boyfie ke, fiance ke, husband ke, scandal ke, dapatlah suasana romantic tu sikit bhahahaa..! Err.. Syamim tak romantik -_-"



Bagi yang nak ke Bandung tu, kalau rajin, singgahlah ke Suga Rush yang terletak di Jalan Braga. Google Map je "Jalan Braga, Bandung", confirm dapat. Takkan aku nak print screen map tu tepek kat dalam blog ni kot. Haihh.. 



Eh, tak pasal-pasal aku promote cafe tu pulak kan. Patut diberi reward ni hakhakhak!







Till then. Assalamualaikum...










Saturday, June 22, 2013

Bandung Family Trip : Part 1





Salam.





Aku telah ke Bandung dengan family mertua aku hujung Mei lepas. Lima hari kami di sana. Flight dari LCCT pukul 6.30 pagi waktu Malaysia. So, gerak dari Klang pukul 4 pagi dihantar oleh paklong Syamim. Dengan mata yang bengkak sebab sanggup tak tidur semata-mata nak tunggu fly ke Bandung. Syamim paling excited, tak tau kenapa.



Mata bengkak akibat tak tidur.



Tapi si kecik ni hyper memanjang. Tengok tu dia punya posing. -_-"


Lepas solat Subuh, baru naik flight. Perjalanan memakan masa selama 2 jam 15 minit tapi tak terasa sangat pun. 



Hakhakhak!


Ini first time aku dengan Syamim vacation ke luar negara sama-sama. Tak luar negara sangat la, Bandung je. That's why Syamim excited sikit. Hehe..


Dah sampai di Bandung dalam pukul 9 pagi macam tu. Kami dijemput oleh seorang pemandu yang memang dah ada dalam pakej, ditugaskan untuk jemput kitorang dan menjadi driver kitorang selama 5 hari di sana. Mula-mula sekali ingat nak check in hotel dulu sebab dah tak larat sangat dah ni tapi check in pukul 1, so tak boleh check in awal. So, jalan-jalan dulu lah!



Ini pemandangan dari parking lot Pasar Baru.



Kat Pasar Baru ni, sempat aku grap sehelai jeans. Pasar Baru ni shopping complex lebih kurang macam Sungei Wang tapi lagi sesak dan padat. So, aku tak merayau sangat kat dalam Pasar Baru. Lagi pun penat sangat sebab tak tidur kan.


Akhirnya, waktu yang ditunggu telahpun tiba. Check in hotel!! Kami menginap di hotel Gino Feruci di Jalan Braga. Hotel ni serius best! Boleh ke website Gino Feruci untuk info, ok?



Gino Feruci, Jalan Braga, Bandung




Kami book 4 bilik. Satu untuk embah dengan maksu, satu untuk mak ayah mertua dengan Ecah, satu untuk Mimi dengan Syahin, and satu untuk aku dengan Syamim. 


Tau tak, lepas check in, dah bersihkan diri semua, aku dengan Syamim tidur sampai maghrib! Tu pun mak ketuk pintu bilik nak hantar makanan sebab driver kitorang tapau makanan untuk kitorang. Wahh..! Dinner Ayam Penyet original dari Bandung kat bilik pun ok. 


Lepas makan, relax kejap tengok tv, Mimi ajak keluar jalan-jalan kat bawah. So aku, Mimi, Syamim and Syahin pun merayau la kejap di Jalan Braga. 




Ini apa yang aku beli masa merayau kat bawah. Macaroon dari The Suga Rush. Enam ketul semuanya. Yumm!




Dia datang kat bilik aku, daripada dia duduk sopan-sopan, aku ajar dia main lompat-lompat katil. Syamim dah geleng-geleng kepala sambil cakap "siapa budak kecik sebenarnya ni?" Bhahahahhaha..! Bila balik bilik Mimi, lompat-lompat kat sana pulak. "Siapa ajar Ecah lompat-lompat ni??" Ops..! Hehehe =P



Maka tamatlah hari pertama. Hari pertama ni tak berjalan banyak sangat pun. Tapi esoknya, masing-masing akan bershopping, rambang mata nak tengok barang-barang semua. 






Till then. Assalamualaikum..








Friday, June 14, 2013

Ride Makan Tengah Hari Nasi Beriani, Batu Pahat Johor

Salam








Oh well.. Perkara dah lama berlaku baru nak hapdet. That's me, unfortunately. Sigh*


Ride ni sehari sebelum Federal Election Malaysia, means 4 May 2013. Tujuan : Makan nasi beriani Batu Pahat untuk lunch. Wah wah, lunch je kot, sampai ke Batu Pahat! Dahsyat tak dahsyat.. Haha!


So, kitorang kumpul dulu ramai-ramai sebelum bertolak dalam pukul 9 pagi. Bila dah cukup orang, dalam pukul 10 pagi macam tu, bergoleklah tayar masing-masing menuju ke selatan tanahair. Weee!!



Ni Fara.



Fara ni power! Dia mampu bawak bike seberat 200++ kg tu! Dia bawak sendiri tau! Dia.. hebat.. laju.. Even Syamim punya top speed time tu lebih dari 200km/j pun, Fara still kat depan. Tunang dia jauh ketinggalan kat belakang. Dahsyat betul perempuan ni. Ok aku rasa diri aku kecik je sekarang -_-"


Kitorang sampai kat Batu Pahat around 12 to 12.30 pm. Cepat gila kan? Aku dah tak rasa kaki aku dah time Syamim tengah top speed. Pastu ada sebutir batu kecik terkena kat kaki aku, baru aku sedar aku masih ada kaki bhahahahahha! Sakit pulak tu terkena batu tu. Tskk T_T






Ni lah tempatnya. Kedai Makan Pokok Sena.




Makan kat sini berbaloi! Sepinggan nasi beriani kambing hanya RM6.50!! But aku tak makan kambing, Syamim yang makan. Aku makan nasi beriani ayam, RM5.50 sahaja.





Masing-masing muka bahagia + lapar + excited tunggu nasi beriani sampai ke meja.





Lepas makan, kitorang ambil gambar kat tugu Batu Pahat. Susun bike elok-elok (susun tu bajet macam tengah susun buku je pffttt..!), letak helmet cantik-cantik. Then, pose your rocking style! Yeah Baby!!








Lepas segala kejadian ini berlaku, aku dan Syamim bergerak balik ke kampung aku kat Rembau sebab aku mengundi kat sana. Time nak balik tu, mereka-mereka ni semua layan cornering pulak ikut jalan dalam.


Aku paling lemah bab cornering sebab aku menjerit-jerit kat belakang sorang-sorang. Kenapa sorang-sorang? Sebab, aku sorang je yang menjerit, yang lain tak. Lagi satu, aku sorang je yang tak reti bawak bike besau-besau. Tskk!







Till then. Assalamualaikum.. ^_^





p/s: Waktu paling banyak aku berzikir ialah waktu naik motor. Tak kira motor kecik atau besar. Sedih gila. Sekian. T_T







Wednesday, June 5, 2013

Running Man? Apakah?

Salam.





Aku bukanlah seorang peminat K-Pop. Sekadar mengetahui kewujudan K-Pop tu adalah. Drama-drama Korea pun aku hanya tengok tiga je, Full House, Boys Over Flower, dengan Sad Love Story. Tu je.. Sedih kan? Tskk..








Bila dalam timeline twitter mahupun facebook kawan-kawan aku kecoh dok bercerita pasal Running Man, aku tak rasa sedetik pun nak ambil tahu pasal rancangan tu. 

Sampailah pada satu ketika, masa tengah tergolek depan tv, keboringan tak tau nak tengok cerita apa, tukar channel tv randomly, aku pun terrrtonton channel OneHD dimana time tu Running Man tengah bersiaran. 

Dalam hati pada awalnya , "Owh ni ke Running Man yang budak-budak ni dok kalut tu..? Pffttttttt...!" bertukar kepada "OMG kelakar la diorang ni OMG OMG!" Ahh sudah..!



Jadi, walaupun aku lambat sangat tau pasal benda ni, sekarang aku merupakan peminat keras (hardfan) Running Man! Yay!








Antara ketujuh-tujuh ahli Running Man ni, yang paling aku minat ialah Lee Kwang Soo. Kepada yang masih belum mengenali, ini dia Lee Kwang Soo.





Tak, tak.. Jangan terpedaya dengan kecomelan dan ke-gwiyomi-an gambar Kwang Soo di atas. Aku suka dia sebab dia paling malang sekali dalam Running Man! Bhahahahahahah!


Sejak menjadi peminat tegar Running Man ni, banyak kali jugak la aku mimpi aku jadi jemputan diorang. Haaa over kann.. Yang peliknya, aku mesti akan team dengan Kang Gary. I don't know why -_-" Maybe sebab aku banyak dengar lagu-lagu dia kot.



Kang Gary



Leessang


Bagi yang tak tau, Gary ialah member dalam hip-hop duo, Leessang. Haaa rajin sangat google diorang ni tau! Sampai lagu-lagu diorang pun dah tau :P













Dengar ura-ura Running Man akan buat penggambaran di Malaysia. Betul ke? Kalau betul, aku nak jemput diorang kat KLIA sambil bawak sepanduk "I Love Kwang Soo and Kang Gary!!" kat depan Balai Ketibaan. Hey, bukan aku sorang je. Syamim pun minat jugak tau! Haaaaa... :P



So... Siapa minat Running Man, Lari!!!








Till then, Assalamualaikum..