Wednesday, February 20, 2013

Cuteness Overload!

Salam.




Sekarang Syamim tengah gila kucing baka Maine Coon. Ceritanya bermula dari sini. Kitorang pergi petshop Sabtu hari tu, ada sekor kucing Maine Coon yang owner dia letak kat petshop tu for boarding. Sejak hari itu, Syamim dah gila bayang sampai sekarang. Banyak banyak jenis baka kucing seperti Persian, Bengal, Siamese, British Shorthair, Munchkin, Sphynx, American Curl, Russian Blue mahupun kucing peliharaan Rasulullah SAW iaitu Turkish Angora, dia still tertarik dengan Maine Coon jugak. Jadi, sekarang kitorang tengah berusaha mencari sesiapa yang ada kenalan yang menjual kucing baka Maine Coon, bolehlah bagitau aku supaya aku boleh ubati gila bayang Syamim. Just lemme know okengg?


Aku pulak minat Norwegian Forest cat. Tapi kat Malaysia ni susah sangat nak cari. Almost zero kot, hampir tiada kat Malaysia. Lagipun susah nak percaya kat orang yang jual murah murah takut diorang tipu. 


Ciri ciri Maine Coon adalah:

~ Ia antara baka kucing bersaiz besar.
~ Bertelinga besar dan ada bulu runcing kat sudut atas telinga. 
~ Mata berbentuk oval yang besar.
~ Bulu yang panjang gebu, silky and soft selembut sutera. 
~ Penampilan nampak macam garang dan kasar tapi sebenarnya santai, manja dan peramah. 
~ Berbadan tegap, berpenampilan seperti pemburu yang hebat.
~ Ekor panjang beralun.
~ Digelar sebagai American Giant atau Gentle Giant.




Heyyy Handsome!



Perwatakan Maine Coon:

~ Dikenali dengan sifat penyayang, suka berkawan dan bijak.
~ Mudah menyesuaikan diri dalam pelbagai keadaan.
~ Manja, aktif dan suka attention.
~ Senang berkawan sama ada dengan manusia atau dengan haiwan lain.
~ Kucing ni tak takut air!





Cuteness that killing me softly..




Gebuness overload




Sodap buek bantal poluk nih!










Jadi.. Kat mana nak cari Maine Coon ni???? T_T










Till then. Assalamualaikum.





15 comments:

  1. Rasanya bukan Maine coon ada banyak jenis...
    Ada jugak jenis yang takde bulu panjang kat ujung telinga tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Tapi yang tu bukan pure breed sebab ada maine coon yang dah mix, mostly dengan persian.

      Kalau dapat yang mix pun ok gak sebenarnya tapi kalau yang betul2 pure breed maine coon lagi baik. ^_^

      Delete
  2. Sila ke www.zikhafri.com menjual pure maine coon with certificate

    ReplyDelete
  3. Dah dapat maine coon yang dicari??? u also can try from may friend punyer cattery http://cikukiwicattery.weebly.com/ or http://lagendacattery.com/
    Kami selalu jumpe especially during cat show.
    I bela british shorthair jer...tapi maine coon memang best la..cuma yang tak bestnyer part grooming sebab die long hair...uhuhuhuhuhu
    aper pon bela kucing especially pure breed cat nie memang best especially biler dapat jumpe geng2 time cat show...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dapat dah dua ekor, cuma bukan pure maine coon. Dapat yang mix punya, tak tau dah mix apa. Vet cakap domestic long hair. Ok lah tu, besar pun besar. ^_^

      Delete
    2. Klu beli kat sini http://lagendacattery.com/ selalunya kucing di org jual kena di mandulkan. Dah la harga ribu...klu mandul harga ratus oklah kan...

      Beli harga dlm RM5K tapi di mandulkan sapa nak, ni lah salah satu cara cattery ni supaya org lain tak dpt baka ni...business matters..

      Delete
    3. Ezan mn nk cr British short hair. .mcm best je bela..sbb bulu x pnjang. .boleh advise x? 3d.nuruldesigner@gmail.com

      Delete
    4. Ezan mn nk cr British short hair. .mcm best je bela..sbb bulu x pnjang. .boleh advise x? 3d.nuruldesigner@gmail.com

      Delete
    5. Hi, nak tanya mana beli british short hair? Memang tengah cari ni. And selalu cat show tu ada jual kucing ke? Mintak tolong sangat reply. Memang nak sangat kalau boleh tahu kat mana yg ada jual murah2.

      Delete
  4. cik dah dapat maincoon ke...saya ada supplier yang jual all that kitten BSH pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nakkkkk jugakkkkkkkkkk!!!!!!...sape ade mainecoon bgitahu cepat....!!!!!!!marah betul ngan maincoon nie......

      Delete
  5. nak tahu supplier tu , mmg tgh cari bsh ni

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete