ads

Tuesday, January 29, 2013

Kenyir's Fishing Trip Year End 2012 : Part 1



Salam.










Lagi beberapa hari nak masuk tahun baru 2013, Evening Shift Media Monitors Malaysia ada buat trip ke Tasik Kenyir. Khas untuk kaki-kaki pancing dan juga pencinta alam semula jadi, Syamim merupakan salah seorang yang suka memancing. Aku pulak nak mendekati mother nature, flora & fauna, kehijauan sebab nak hilangkan stress dengan kesesakan kota cewahhhh dah macam seniman dah ayat hewhewhew..


Total ada 20 orang yang join trip ni dan aku merupakan satu-satunya wanita yang join. Berbekalkan tenaga yang berbaki sedikit akibat baru lepas kerja, gagahkan juga untuk ke Kenyir. Bertolak dari tempat berkumpul lebih kurang pukul 3.00 pagi, sampai ke pengkalan Tasik Kenyir pukul 10.00 pagi. Errrr lebih dari 6 jam kan? Ok, nampak lama sebab kitorang ada berhenti rehat untuk regangkan badan, makan and isi minyak.


Sampai kat jeti, I was like......Ooooh Myyyyy Godddddd dah sampai!! This is my first time at Terengganu and it was amazing! Cantiknya Subhan'Allah. Air tasik kaler hijau, langit membiru, awan berarak, gunung ganang di sekeliling tasik. Ok, excited dah. Bila start naik boat house, lagi rasa excited plus berdebar sikit sebab.....kalau boat ni tenggelam, matilahh.. Sebab dalam kot tasik ni. Very deep. Ada abang tu cakap lebih dari 100 kaki kedalaman tasik. @_@



Kenyir.



Boat house dah memulakan perjalanan. Ok, cerita pasal boat house. Boat house yang kitorang naiki ada ruang tamu, 3 dek, dapur lengkap dengan gas memasak, satu bathroom, satu toilet, dan 6 bilik tidur. Satu bilik boleh muat dari 2-3 orang. Ofcoz la bilik aku dengan Syamim untuk 2 orang. Nice la bilik dia, ada kipas, lampu, katil bujang, ada lagi satu tilam bawah katil, and bantal sorang satu. Okay la kan dari tak ada? Setiap bilik ada sehelai sejadah, so mudah la kita nak solat. Jangan risau pasal kiblat, kita hanya perlu yakin dalam hati kat mana arah kiblat kita. Paling best, kat ruang tamu ada set karaoke and tv lengkap dengan Astro. Weehoo!




Our Boat House.



Yus - Supervisor morning shift.




Rosdi.




Chilling.




Speed boat.



Sementara nak tunggu lagi beberapa jam nak sampai kat tempat yang dituju, Syamim selaku Chef rasmi trip ni memulakan tugas didapur dibantu oleh aku dan Adam.



Candid Adam!


Tak, ni tak candid. 



Selesai masak dan makan, aku berehat dalam bilik. Entah bila aku tertidur, aku pun tak tahu. Sedar-sedar je, dah tak ada bunyi bising enjin boat, senyap semacam je kat luar. Aku pun keluar bilik untuk cari Syamim. Rupa-rupanya dah sampai rupanya kita. Aku tengok sekeliling dalam keadaan masih mamai. Kitorang berada di pulau yang ada gua kat atas.



Bukak-bukak mata nampak ini.



Hai abang bukan pelesit!



Our Destination: Gua Bewah. Nampak tak gua tu? Gambar yang diambil ketika aku masih tidoq!



Diorang nak pergi gua. 


Dan dalam keadaan yang masih mamai, aku ikut diorang masuk ke gua. Syamim tak ikut memandangkan laluan ke gua tu agak mencabar fizikal sebab kena panjat tangga curam dan tinggi. Tak ada gambar dalam gua sebab tersangatlah gelap. Anddddd the most important is..... ada rangka manusia!!! T_T

Malam tu acara barbeque. All chicks got fired up! Wanna see pictures of the chicks? 






Yeahh, those chicks look very sexy when they're on fire.



Part of us set the chicks on fire to look sexy that night. Including Superman. Haha!




Ok, tipu sangat ayam tu sexy. But still, tasty!



Selepas itu, acara karaoke pulop.  Tapi time ni aku dah tido dah kat bilik sampai ke pagi esok. Letih sangat kot panjat gua siang tadi.










Bukan main diorang ni berkaraoke. Nasib baik tak mengganggu tidur aku. Haha!





Ouh, lupa. All pictures, credit to officemate. Gambar-gambar yang aku ambil sendiri masih dalam process editing lagi. Terima Kasih!


Till then. Assalamualaikum. 






Saturday, January 12, 2013

Penang Stories: Part 3

Salam..



Sambungan dari Cerita Part 2.

Berapa lama entry jeruk ni aku simpan, dah masam dah ni haa.. -_-" Baru nak post. Adoiii......

Bila dah rehat kejap kat hotel, petang tu kitorang keluaq cari pasemboq laaa.... Ada beberapa tempat yang dicadang. Jadi, aku decide nak ke Padang Kota sebab dengar cerita pasembur kat situ sedap-sedap. Apa lagi, moh le kitee..





Tadaaa! Pasemboq Padang Kota! RM18.00++


Boleh makan dua atau tiga orang sebab banyak! Tapi Syamim tak berapa suka sebab bukan taste dia -_-"



Sambil makan di tepi laut yang ____________ (isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai). Sila abaikan ketembaman. =_="


 Lepas tu, pergi sini pulak, kat Pulau Tikus, betul-betul depan Balai Polis Pulau Tikus. Sebab Syamim nak makan nasi kandaq kat sini. Syamim je lah yang makan sebab tadi dia tak berapa makan pasemboq.


  Malam pulak, lepak kat persisir pantai Gurney. Best! Meriah sebab ramai yang bawak anak-anak jalan kat sini.

  

 Masuk mall kat Gurney pulak. Saja jalan-jalan dalam mall. Terjumpa Coolblog! Owh so yummy!



Chilling and breathing with fresh salty polluted air.


 Masa tengah chilling kat persekitaran pantai Gurney, Syamim teringat ada rojak yang dijual kat situ namanya Rojak Menari! Aku pun pelik, adakah rojak itu menari-nari? Atau mungkin rojak tu masuk dalam perut kita lepas tu menari-nari dalam perut. Tak pun, cara makan rojak tu, kita kena menari dulu. Tapi tarian apa? Tarian gelek kah? Gangnam Style kah? Kuda Kepang kah?

Lepas tu bila Syamim dah jumpa kat mana rojak tu dijual, aku menyaksikan secara live apakah yang berlaku sebenarnya. Sebenarnya.... 


This! THIS!!! This mamak was actually dancing masa tengah bubuh kuah rojak! Dia buat kuah tu ala-ala Teh Tarik, tarik tinggi-tinggi, pusing-pusing badan sambil nyanyi "Rojak..! Rojak..! Rojak..!" Hahahahaha! Haha. Ha. So, tekaan aku sebelum ni meleset sama sekali.



Ooh lupa! Masa tengah jalan-jalan kat dalam mall, terjumpa Daiso. Masuk-masuk terjumpa mask yang untuk tarik whitehead and blackhead tuuu... Charcoal Mask. Aku pun beli la since aku cari benda ni dah lama tapi tak jumpa-jumpa sebab stock asyik habis grrrr!



Dan.... Yang menjadi mangsa aku malam tu bila balik hotel ialah Syamim!! Hahahahahahahahahahahahaha!!












Sekian cerita Penang Part 3 saya.


Till then. Assalamualaikum.. ^_^





Wednesday, January 9, 2013

Wordless Wednesday - Headache

Salam.




Sejak kebelakangan ni, aku selalu sakit kepala. Tak tahu kenapa. Salah tidur mungkin. Atau, terlalu banyak toksin dalam badan. Maybe sebab stress time kerja kot. Atau aku tak tahan duduk dalam aircond. Ke, sebab berat aku makin meningkat yang menjadi punca? Kena kurus balik la macam tu? T_T













Till then. Assalamualaikum..





Tuesday, January 8, 2013

Azam Tahun Baru 2013

Salam..





Cakk!




Sebelum ni, aku tak menetapkan apa-apa azam setiap kali tahun baru. Mungkin sebab aku rasa azam tahun baru is to mainstream. Hahaha!

Tapi kali ni, peduli hape aku mainstream ke tak mainstream! Lalalalalallalaaa...


Mari kita mulakan senarai azam tahun baru titewwwwwwwwwwwwww...         =..="



1: Ambil lesen kereta



Vhat!!?? Takde lesen lagi??????? Noob nye kau ni Zaty T_T

Haah, aku masih ketiadaan lesen pada tahun 2013 ini di umur yang ke 24 tahun. =_=" Jadi, antara faktor aku nak ambil lesen ialah: Aku dah kawen. Husband pulak kerja satu office, shift yang sama. Kang bila dah beranak nanti, salah sorang kena tukar shift untuk bergilir-gilir jaga anak. Jadi, pergi kerja pun berasingan la nanti. Jadi, untuk pergi ke office, harus menaiki kenderaan sebab jarak office dari rumah tidak memungkinkan untuk berjalan kaki. Kat rumah cuma ada kereta sebijik dan bike seketul. Jadi, ofcoz la Syamim take over bike. Kalau aku yang bawak bike, mau terberak aku nak membawak beban seberat 230KG++ iteww. Jadi opsyen yang tinggal adalah kereta. Jadi (berapa banyak jadi daaaa) aku haruslah memiliki lesen sebelum aku terberanak nanti. Anndddddd sebelum korang buat spekulasi sendiri, baik aku cakap kat sini je terus. Aku belum pregnant lagi oke. Aku ada buat perancangan keluarga. Sebenarnya siapa lagi eksaited kalau aku pregnant ni? Ramai pulak yang tak sabar nak anak buah. Aiyooo.. @_@



2: Traveling.

Sementara masih tidak mempunyai anak lagi, aku nak berfoya-foya dengan husband dulu sebab bila dah ada anak, harapan la kau nak kesana sini. Jadi, aku nak travel sepuasnya, pergi ke mana-mana yang dirancang dengan bajet yang disimpan hasil titik peluh bekerja sendiri. Kalau boleh, dapat peluang sekali seumur hidup ke luar negara pun jadi lah. In Sya Allah.. ^_^



Syamim: "Kau tau kenapa air tasik ni kaler hijau?" Aku: "Sebab sebelum ni tasik kenyir ni hutan kot" Syamim: "Salah! Sebab tasik ni memang dah ditakdirkan jadi kaler hijau. Aku: =_="




Eh, orang amek gambar! Cepat peace!!





3: Menjual sesuatu hasil tangan sendiri.

Untuk memungkinkan kedua-dua senarai azam diatas tercapai, maybe aku akan buat side income. Kalau nak harapkan gaji bulanan semata-mata, memang tak sempat laa nak accomplished azam tahun ni. Hmm.. Maybe aku akan jual shawl yang manik-manik or beads aku jahit sendiri. Atau kraf tangan. Makanan pun ok kot tapi bukan yang heavy la. More to dessert sebab dessert ialah kegemaran aku :3. Apa-apa aja janji halal dan memberi keuntungan. Just wait and see ok!



4: Hantar mak ayah menunaikan Umrah.

Maksud aku, hantar diorang ke airport la. Tahun ni diorang pergi Umrah. Jadi, sebagai seorang anak, aku nak sangat tunaikan tanggungjawab seperti ini. Biar aku rasa satu hari nanti aku akan jejakkan kaki ke Tanah Suci macam diorang jugak. :")




Apa yang aku listkan ni ialah yang memang akan dilaksanakan In Sya Allah. Mungkin akan ada penambahan azam secara sengaja atau tidak, terpulang kepada diri sendiri mengikut terma dan syarat.








Sekian. Assalamualaikum.. (^_^)v





Sunday, January 6, 2013

1st Entry In 2013

Salam..





Ohoiiii maafkan daku wahai belog! Daku telah meninggalkanmu selama lebih dari sebulan tanpa khabar berita. Sesungguhnya daku yang bersalah, maafkan daku!!

Jadi, selama sebulan lebih ni macam-macam dah berlaku. Ada cerita basi, ada cerita baru, ada cerita tersimpan dalam peti ais berhari-hari. Aku rasa aku akan kenakan denda terhadap diri sendiri kerana kelalaian dalam peng-update-an belog. Dendanya ialah update blog setiap 2 atau 3 hari walaupun merepek. Haaa... Hamek ko!

Dikesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2013 (oh lambatnya kau wish) kepada semua tawan tawan titeww.. :3



Date: 29 December 2012. Venue: Lasir Waterfall, Kenyir Lake.



Gambar di atas sebagai teaser kepada entry yang bakal di update. Hehehehehehhhhhhh hehhh..



Assalamualaikum. ^_^