Monday, December 23, 2013

Sepanjang Lima Bulan Setengah

Salam





Phew phew phewwww!!

Lama gila tak update blog! Setiap kali nak update, tak ada idea. Bila dah ada idea, masa pula yang mencemburui *ecehhhh*.


So, straight to the point. Berbekalkan tajuk utama di atas.

Sepanjang lima bulan setengah nak masuk enam bulan aku pregnant ni, macam macam pengalaman yang aku lalui. dari seawal-awal pregnancy punya morning sickness sampailah sekarang ni yang tengah tendang-tendang dalam perut. Haaaa....




Tiga bulan pertama. 



Aku dah macam mayat hidup dah sebab morning sickness aku sangat sangat sangat sangat teruk! Eh jap. Bukan Morning je masalahnya. Segala afternoon, evening, night, midnight, dawn, senang cerita tak kira masa asyik muntah, loya and mual-mual je kerja aku. Kalau boleh, nak baring je sepanjang masa. Aku boleh rasa aku dehydrate teruk sebab bibir kering sangat-sangat. Letih sepanjang masa. Berat badan turun.

Selera makan? Langsung tak ada! Tiba-tiba tak suka makan ayam dengan daging. Paling menyedihkan, apa yang Syamim masak, semua dah tak boleh makan T_T. Yang boleh telan pun buah-buahan. Air pun tak sanggup nak telan banyak-banyak sebab takut muntah.

Tak boleh masuk dapur. Bau dapur tu umpama bau yang baling busuk dalam dunia. Nasib baik boleh bau suami sendiri. Ada orang sampai bau suami sendiri pun berlari masuk toilet. Sedihnya. 

Disebabkan mual-mual sepanjang masa, so emosi agak terganggu. Aku pernah menangis sebab nak jumpa officemate tapi dia takde kat seat dia. Menangis sebab lapar sangat-sangat tapi takde selera nak makan. Emo terlebih.





Sebaik sahaja masuk trimester kedua (tiga bulan keatas)


Muntah-muntah dah kurang walaupun kadang-kadang ada jugak muntah. Dah tak mual-mual. Tenaga dah kembali normal. Pinggang mula lenguh, maybe sebab beban baby makin berat tapi berat still tak naik. Dah lima bulan keatas baru berat naik.

Selera makan dah ada balik. Alhamdulillah dah boleh sikit-sikit makan ayam dan daging walaupun kadang-kadang tolak tepi. So far, mengidam yang bukan-bukan tu tak ada. Just sampai sekarang kalau tak makan Lele Penyet tiap minggu tak sah.

Baju dah mula tak muat kat bahagian perut. Aku paling lemah nak shopping baju baru tapi terpaksa jugak shopping bila seluar dah ketat kat bahagian pinggang.

Apa lagi eh..? Banyak sebenarnya. And perkara yang paling excited sekali bila dapat rasa baby's first kick. Masa tu dah empat bulan. Excited tau tak!!! Sekarang ni lagilah ligat dia gerak. Entah apa dia buat kat dalam tu. Tae Kwan Doe ke, headbanging ke agaknya (mentang-mentang ayah dia metal), belajar main drum ke (musician sangat) aku pun tak tau. Yang penting dia sangat aktif sekarang ni. Even tengah scan pun dia selamba je gerak. Doctor sampai marah "Astaghfirullah al azim budak ni!" baru dia duduk diam. Haha!



Ni jelah dulu update untuk kali ni. Next time aku update lagi eh. Next time tu tak taulah bila. Tapi aku akan cari jugak masa nak update. Tak kira! Tak kira!!



Expected due month.




Till then, Assalamualaikum..



















Monday, September 23, 2013

Evening Shift's Limastiga Retreat, Melaka

Salam





Hai!


Ini cerita sebelum aku mengandung, malah seminggu sebelum Ramadhan. Bermakna cerita ni boleh dikategorikan sebagai cerita zaman tivi hitam putih baru nak ada colour. ekekekekeke T_T


Walaupun story dah agak lama, tapi best lagi kalau nak cerita. So, meh kita tengok apa yang kitorang semua buat kat Limastiga Homestay, Umbai, Melaka.






Limastiga ni ialah private homestay hanya untuk Muslim. Terletak di Umbai, Melaka dan berhampiran dengan Muara Ikan Bakar Umbai. Bagi penggemar architecture, korang mesti akan suka dengan senibina gabungan Moden Tradisional homestay ni. First time aku jejak kaki kat sini, aku jatuh cinta terus dengan Limastiga. Serius cantik!








Limastiga sangat sesuai untuk percutian keluarga ataupun kawan-kawan. Tapi make sure kawan-kawan korang tu ramai lebih kurang 20 orang keatas sebab korang sewa satu tempat ni. Yup, satu kawasan Limastiga ni. Jadi, tiada orang luar masa percutian korang. Dah nama pun Private Homestay. Kau nak swimming tengah malam pun takde orang nak larang! Wahhh!!!


Ini blogspot Limastiga untuk rujukan korang semua sebab aku malas nak explain panjang-panjang. Aku nak terus cerita apa kitorang buat kat sini. Yeayy!!


Kami semua sampai di Limastiga selepas yang lelaki selesai Solat Jumaat di Ayer Keroh. Kami disambut dengan welcome drinks dan owner Limastiga. Bila dah sampai, ada yang tak tahan tengok swimming pool tu macam memanggil-manggil suruh berenang kat dalamnya.


Bila dah petang, Hi-Tea session bermula. Maka sekumpulan dari kitorang bertanggungjawap untuk menyediakan hidangan Hi-Tea untuk semua. 







Diketuai oleh Chef Wan Hazman (ececehh..), kitorang semua bertungkus lumus menyediakan Sandwich Tiga Tingkat! Kemain kau nama.. Aku duduk membelakangi kamera sebab malaih nak tunjuk muka penat selekeh dan sebagainya. T_T Maklumlah, aku dengan Syamim je yang naik bike, yang lain berkereta.




Sambil menyiapkan Hi-Tea, sambil berborak dan ketawa. Ececeehhh.. Kenduri sangat!



Maka ramailah yang datang nak tolong.. Tolong ambil sandwich yang dah siap dan bawak lari lalu ngap! Amboih!!


Termasuk suami saya sendiri. Cehh! Fefeeling letteww makan sambil celup kaki dalam kolam.. 



Maka, semua dapat sandwich masing-masing. Sedap! Kenyang sebab sandwich tu tiga tingkat kann.. 






Malam menjelma. Selepas mandi dan solat maghrib, aku tertidur dalam bilik sebab pening kepala. FYI, bilik aku dan kawan-kawan perempuan berada di tingkat atas di dalam gambar, berhadapan dengan kolam. So, boleh nampak kolam dari balcony. 

Maka, kejadian seterusnya berlaku ketika aku tengah tidur.



Ada yang masih solat. 


Yang dah solat, watching TV pulak.


Tapi yang paling tak boleh blah ialah mereka yang bermain Polo Air!! Kecah kolam!








Yang tak join boleh jadi pengadil kat tepi. 


Dari bilik aku boleh dengar jelas diorang ni bersorak bersuka ria. Suara Syamim pun tak ketinggalan jugak. Kenal sangat!


Entah berapa lama aku tidur, tiba-tiba Adiah kejut aku. Dia cakap "Syamim suruh kejut. Kalau tak bangun, dia sendiri datang kejut." Amboii, ketegasan Syamim tu membuatkan aku terus bangun pakai tudung, terus turun bawah. Haaa, mithali tak? ekekekekkeke





Rupanya Syamim suruh Adiah kejut aku sebab barbecue session dah start. Takut aku terlepas kambing resepi dia lettew! Haha! 



 Thumps Up Kambing Resepi Syamim! Makan pulak dengan black pepper sauce, umphh!



 Ramai menjamu selera hidangan barbecue untuk dinner.



Siapa yang tak makan kambing, boleh makan ayam bakar juga resepi Syamim. Pun sama Yummz!


Dah kenyang, relax pulak. Ada yang sambung swimming. Maklumlah, swimming pool tu kitorang yang punya untuk dua hari :P



Siapa kata malam kami dah berakhir?? Belum lagi. Ada lagi akiviti selepas makan. Seterusnya ialah Karaoke Session! Sesi kegemaran ramai!






Bilik karaoke setaraf Red Box malah ruang yang spacious dan sound yang mengagumkan! *ClapClapClap! 

Suara sedap atau tidak, persetankan itu semua! *ClapClapClap! 

Lepaskan tekanan kerja dan menyanyi sepuasnya kerana anda hanya ada satu malam sahaja! *ClapClapClap!




 Hamek kau, metal terus Syamim bagi. Padahal lagu Faizal Tahir je pun~







Ofcoz aku join sekali. Ihiks!



Karaoke session tamat pukul 1 pagi. Namun, itu bukan penamat bagi sebahagian dari kami. Ada yang tidur awal, dan ada yang masih berbual. Aku salah seorang yang masih berjaga. Gadis-gadis lain semua dah tidur, aku masih main gitar dengan budak-budak lain.

Masa berborak, ada yang tanya kehidupan aku selepas kawin macam mana, Syamim kat rumah macam mana, kenapa korang gelar diri "aku" "kau". Macam-macam pertanyaan ditanya oleh diorang. Yang menariknya, yang bertanya tu semua lelaki. Ahak! Rasa pelik sikit laa lelaki bertanya soalan agak keperempuanan. hihi



The next day ialah hari terakhir kami disini. Ada yang swimming untuk kali terakhir sebelum check out pada tengah hari. Aku, Leha dan Adiah pun mengambil kesempatan swimming awal pagi time ramai yang masih tidur. Lagi pun Syamim temankan sekali, so aku takde lah risau sangat. Aza sorang je tak swimming. Bila dah ramai yang bangun tidur, kami semua cepat-cepat keluar dari kolam dan masuk dalam bilik untuk mandi dan bersiap. 







Selepas breakfast, semua bersiap untuk check out. Maka, berakhirlah short holiday kami di Melaka. Ada diantara diorang yang ke Bandar Hilir dan Pantai Klebang. Tapi aku dan Syamim terus balik KL sebab ada hal tertentu nak diuruskan.


Kepada yang berminat tentang Limastiga, boleh click link dan check sendiri rates dan packages yang disediakan. Limastiga sangat berbaloi dan layak mendapat 5 bintang dari aku. ^_^








Till then. Assalamualaikum...







Thursday, September 12, 2013

Welcome To The New World!

Salam




Selamat Hari Raya! Belum terlambat lagi kan? Kan?



Just a simple update, sebab lack of time and kurang sihat kebelakangan ini. But still nak update jugak sebab aku nak sampaikan perkhabaran Gumbira!



I'm Pregnant!



Ouh yeah! Aku bakal menjadi ibu! Dah dua bulan dah.. ^_^


Excited tau tak bila tengok pregnancy test beli kat Guardian. Bukan apa, sebelum ni ada jugak beberapa kali beli pregnancy test malangnya semua negative. Tiba-tiba kali ni positive pulak. Terkejut + terpana + terjerit ai tau. Muahahaha!


Alahan masa pregnant? Ofcoz ada. Malah teruk sangat. Berat aku turun disebabkan muntah tak terkawal. Asal makan je, muntah balik. Sampai nangis-nangis sebab lapar. Annddddd yang paling teruk sekali, apa yang Syamim masak, aku dah tak boleh makan dan bau. Kalau tak, muntah. Kesian Syamim T_T




Ok, nanti update sikit-sikit. Tapi tak tau bila.


Til then. Assalamualaikum. ^_^





Monday, August 5, 2013

Beauty Tips By Audrey Hepburn

Salam.






Salam Ramadhan. Sedikit tips kecantikan yang semua orang mampu buat. For a better world, people!









p/s: Cantik luaran tak cukup kalau hati, perangai, tutur kata dan budi bahasa tak ikut cantik. ^_^





Till then. Assalamualaikum.






Thursday, July 11, 2013

Majlis Bertandang Jia Shamsuri



Salam




Dah sebulan. Dah sebulan baru nak cerita ye, Zaty? Bravo, bravo! Pffttttt...!


Hmm.. Sepatutnya, aku harus attend kenduri Jia di Jerantut pada 25hb Mei 2013 TAPI! Waktu tu aku berada di Bandung.. T_T


Jadi..


Demi memenuhi jemputan Jia, sejurus balik dari Bandung, aku sanggup ke Kuala Terengganu walaupun demam dan kehilangan suara. Arghhh, aku tak kira! Aku sanggup redah semua halangan! Naik motor menuju ke KT dengan suami. Motor je tahu! Nak naik kereta, minyak mahal, tol mahal! Aku kedekut orangnya, suka pada penjimatan. Jadi, motor adalah pilihan. Hujan? Takut basah? Ala, hujan je, bukan api pun kan. Belum pernah lagi aku dengar orang mati ditimpa hujan.


Gerak dari Seri Kembangan pukul 12 tengah hari. Makan jap kat Mekdi sebelum masuk Karak pukul 1 tengah hari. Nak ke Ganu ni terpaksa berhenti banyak kali sebab sakit nau pinggang makcik ni ha. So, sampai Kuala Terengganu pukul 7 malam.


Dah sampai sana, bukan terus check in hotel. Gagah dok mencari rumah pengantin belah lelaki dulu. Sebabnya? Taknak sesat esok. Time nak ke kenduri, time tu lah baru nak sebok mencari rumahnya. Kalau rumah Jia kat Jerantut tu tak payah cari sebab pernah pergi.


Alhamdulillah, berpandukan peta dalam kad kahwin yang diberi, rumahnya tak susah pun nak cari. Sampai sekarang ingat lagi jalan nak ke rumah tu. Bila dah jumpa, aku dengan Syamim pergi makan dulu sebelum cari hotel mana nak duduk. Cari hotel? Yup, aku tak booking hotel pun. Terjah je mana-mana hotel yang nampak semenggah sikit, tanya ada bilik kosong ke tak.


Entah kenapa, ramai pulak yang datang bercuti di Kuala Terengganu ni. Hotel sentiasa penuh. Kalau ada pun, yang tinggal hanya Suite yang memang tak mampu la nak membayarnya.


Nasib baik bila tanya kat Primula Beach Resort, ada bilik kosong lagi. Phewww..! So, jam hampir pukul 10 malam, barulah aku dengan syamim dapat meluruskan tulang pinggang. Penat tau tak!




Check in dah..



Esoknya, after breakfast, lepak dulu tengok tv kat bilik sebelum check out pukul 12 tengah hari. Kemudian, bolehlah terus ke kenduri rumah family pengantin lelaki iaitu Anuar, husband Jia.


Pengalaman pertama aku disini iaitu meja makan tetamu lelaki dan wanita diasingkan. Syamim yang pemalu sangat tu mintak kebenaran ayah Nuar untuk makan dengan aku kat meja tetamu wanita sebab dia segan makan sorang-sorang. Hakhakhakhak!



Hai, Jiapang! Tantek bajuwww.. ^_^


Rombongan Jia sampai dalam keadaan hujan yang ala-ala manja baru nak turun. Ada orang cakap, kalau hujan renyai-rengai masa bersanding, pasangan tu sejuk. Sejuk ke?? Kehkehkeh..








 Family Jia



 Comel je budak-budak pakai baju macam ni. Apsal la aku tak ada idea langsung nak buat macam ni dulu?







Lepas bersanding, aku terus serang Jia, salam-salam, borak-borak seminit dua. Sebab dah nak balik dah, tak boleh tunggu lama-lama. Nanti sampai KL lambat, lagipun Highway Karak waktu malam seram! Haishh..!



Congrats, Jiapang! Nak tengok mini Jia cepat-cepat. :P






Till then. Assalamualaikum.




Monday, July 8, 2013

Bandung Family Trip : Part 5



Salam












Hari terakhir di Bandung. Pagi tu pergi ke Museum Geologi.



Hey baby.. Wanna ride?











 Tengkorak zaman dolu-dolu







 Ok, Hobbit wujud zaman dulu. Bhahahahaha



 The Hobbit tak pakai baju



Ambil gambar ramai-ramai dulu..




 Pagi Ahad disini ada pasar terbuka depan museum.



Lepaih tu kami pi makan naa.. Lunch dulu sebelum balik hotel semula untuk packing luggage nak balik Malaysia.


 Ecah duckface



Duckface lagi


Bye Bandung!




Maka tamatlah penjelajahan hamba di Bandung. Sekian..








Till then. Assalamualaikum.






Sunday, July 7, 2013

Bandung Family Trip : Part 4



Salam











Kalau boleh nak cepat habis update pasal Bandung ni sebab banyak lagi benda lain nak cerita. So, aku letak je gambar banyak-banyak and caption sikit-sikit ok?




Hari ke empat. Mula-mula ke Gunung Berapi Tangkuban Perahu. Satu jam lebih masa perjalanan dari hotel.


Gunung Berapi Tangkuban Perahu













Kemudian ke Ciater Hot Spring.














 Katak besau! Attack!!!!







Then, petik strawbewwiii..





Lunch di restaurant di kawasan kampung area gunung.




 Sambil makan, sambil lihat pemandangan gunung yang cantik dan sejuk.



 "Ni rumah Ecah tau!"



 Makan di gazebo dua tingkat. Kitorang makan di tingkat atas.







Balik hotel lepas tu. Swimming jap di pool, and keluar merayau ke Jalan Braga pada waktu malam.



 Dah pandai bagi flying kiss pulak..







 Tengah tunggu Syamim, Syahin and maksu beli Wendy's.



 Then ke The Suga Rush pula untuk beli kek.








Dah, tu je.





Till then. Assalamualaikum.