ads

Thursday, April 26, 2012

Menentukan Halal Haram Semata-mata Hak Allah

 Halal Haram Dalam Islam Oleh Syeikh Muhammad Yusof Qardhawi




Islam telah memberikan suatu batas wewenang untuk menentukan halal dan haram, yaitu dengan melepaskan hak tersebut dari tangan manusia, betapapun tingginya kedudukan manusia tersebut dalam bidang agama maupun duniawinya. Hak tersebut semata-mata ditangan Allah. Bukan pastor, bukan pendeta, bukan raja dan bukan sultan yang berhak menentukan halal-haram.


Barangsiapa bersikap demikian, berarti telah melanggar batas dan menentang hak Allah dalam menetapkan perundang-undangan untuk ummat manusia. Dan barangsiapa yang menerima serta mengikuti sikap tersebut, berarti dia telah menjadikan mereka itu sebagai sekutu Allah, sedang pengikutnya disebut "musyrik".


Firman Allah s.w.t :
"Dan jangan kamu berani mengatakan terhadap apa yang dikatakan oleh lidah-lidah kamu dengan dusta; bahwa ini halal dan ini haram, supaya kamu berbuat dusta atas (nama) Allah, sesungguhnya orang-orang yang berani berbuat dusta atas (nama) Allah tidak akan dapat bahagia." (an-Nahl: 116)


Para ahli fiqih sedikitpun tidak berwenang menetapkan hukum syara' ini boleh dan ini tidak boleh. Mereka, dalam kedudukannya sebagai imam ataupun mujtahid, pada menghindar dari fatwa, satu sama lain berusaha untuk tidak jatuh kepada kesalahan dalam menentukan halal dan haram (mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram).


Imam Syafi'i dalam al-Um meriwayatkan, bahwa Qadhi Abu Yusuf, murid Abu Hanifah pernah mengatakan: "Saya jumpai guru-guru kami dari para ahli ilmu, bahwa mereka itu tidak suka berfatwa, sehingga mengatakan: ini halal dan ini haram, kecuali menurut apa yang terdapat dalam al-Quran dengan tegas tanpa memerlukan tafsiran.










Tuesday, April 24, 2012

Ayat Kursi Dan Kebaikannya.

Salam..

Hari ni aku nak share tentang Ayat Kursi dan kebaikannya jika kita amalkan.

Ayat Kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.

Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis al-Quran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.


*
*
*

 

Antara khasiat dan kebaikan Ayat Kursi:

1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

2.  Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

3.  Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.

4.  Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

5. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

6.  Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.

7.  Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

8.  Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

9.  Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

10. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

11.  Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

12.  Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

13. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

14. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

15.  Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

16. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”


*
*
*


Ish, kalau nak cerita lagi, memang banyak lagi la kelebihan Ayat Kursi ni. So, kepada sesiapa yang masih tak hafal lagi Ayat Kursi, sila lah hafal untuk kebaikan korang jugak. ^_^

Bagi sesiapa yang tak hafal Ayat Kursi and berkeinginan nak hafalkan, boleh pergi ke website MountHira. Kat situ bukan sahaja ada Ayat Kursi, surah-surah yang lain pun ada gak. Yang bagusnya website ni, ada audio yang boleh bantu kita sekali untuk memperdengarkan bacaan-bacaan. So, memudahkan lagi untuk kita hafal kan?



p/s : Lepas ni, nak baca ayat kursi banyak-banyak la. Sebelum ni baca kadang-kadang je -_-


Monday, April 23, 2012

"Ala, kubur masing-masing.." Hello???

 Salam..

 

 

10 Ayat Pedas Bagi Alasan Kubur Masing-Masing



Statement 'kubur masing-masing' antara alasan tipikal yang kerap diguna pakai oleh mereka yang sangat-sangat ego dan bongkak untuk menerima teguran atas kejahilan yang mereka lakukan. Berikut adalah 10 contoh ayat makan dalam yang boleh dipraktikkan ke atas golongan macam ni.

Memanglah Kubur Masing-Masing. TAPI....

1. Mati nanti, kau mandi sendiri, kafan sendiri, solat jenazah sendiri. Kubur pun kau gali sendiri, tanam sendiri.

2. Sebab kubur masing-masing la aku nak nasihat kau. Kalau kita sekubur, boleh jugak aku tolong jawab bila Malaikat soal. Kalau nak kena balun, boleh aku tolong cover kau.

3. Aku takut orang tak nak datang baca Yassin nanti sebab tak tahan bau busuk jenazah kau. Nak ziarah atau cium jenazah kau pun tak sanggup sebab berulat.

4. Aku tak nak dapat dosa sebab tak tegur kau. Tak naklah teman kau kat neraka tu. Takde air-cond.

5. Pastikan kau tulis wasiat supaya kubur kau ditanam di tanah perkuburan khas untuk kau sorang je. Sebab takut orang lain dalam kubur sebelah rasa terganggu sebab asyik dengar suara kau terpekik terlolong kena siksa.

6. Bukan setakat kubur. Rumah pun orang duduk asing-asing. Tapi kalau kau buat bising, rumah kau busuk, kotor, kau ingat jiran sebelah suka?

7. Kau ingat dalam kubur tu macam hotel ke boleh santai-santai walaupun buat dosa? Dengan sempitnya, ular, kala jengking dan macam-macam lagi azab siksa kubur.

8. Kesianlah kat orang yang nak usung jenazah kau tu. Patah tulang bahu diorang nanti sebab mayat kau berat sangat. Tak pasal-pasal nanti nak kena sewa kereta kebal pulak usung mayat kau.

9. Kau yakin ke mati nanti kau masuk kubur? Aku takut tanah tak nak terima jenazah kau je. Orang lain jugak susah nak kena ke laut semata-mata nak campak mayat kau tu.

10. Aku nak tolong kau kat dunia ni sebab bila dah masuk kubur tak boleh nak tolong dah. Sebab semua orang akan buat hal masing-masing. Hinggakan, walau kita semua bertelanjang bulat kat padang mahsyar nanti, takdenye ada orang nak peduli tengok kau punya.



Sumber :  szlihin.com

Saturday, April 21, 2012

Sorry For Not Inviting

Salam..


First of all, I wanna apologies to those who are not invited to my engagement day.


For those who are not invited, akan dijemput nanti masa nikah nanti. Sorry la, budjet limited, so kenduri pun kecik2 je la..


Ni gambar yang antara sempat diambil masa majlis pertunangan.


Dress of the day


The Discussion

Aishah Solehah

After the 'Sarung Cincin' Ceremony

Engagement Ring



Le Candid

With Mom and Future Mother-in-Law

Aishah & Embah

Shy-Shy Meow :3



Le Candid

Le Candid Oso





Ayah







Wednesday, April 18, 2012

Nothing To Say But Agree

Salam..

Aku masih baru menjadi follower kepada blog Perempuan Jomblo. Kebanyakkan entry dia berisi dan bernas, dan dia menggunakan ayat yang sangat senang difahami oleh orang. Terutamanya aku. Sebab aku ni. Susah. Nak. Paham. Bahasa. Hehehe. Hehe. He.

So, nak dijadikan cerita, aku terbaca salah satu entry blog itu yang bercerita tentang Hipokrit. BUKAN hipokrit yang jenis hipokrit ala-ala perempuan dan perempuan saling mendengki okay. Aku dah tak kuasa nak hadap dunia muda-muda dulu. -_-" (macam la dah tua sangat aku ni)

Hipokrit yang dimaksudkan disini ialah hipokirt yang digunakan sebagai sesuatu kononnya untuk memaafkan kesalahan atau kesilapan yang kita buat. Tak kira lah hipokrit untuk diri sendiri, Tuhan, orang lain, mahupun emosi.

Aku ambil petikan dari blog Prermpuan Jomblo sebagai cntoh, sebab aku tak reti buat ayat. T_T


*
*
*
*
*

"Perkataan 'TIDAK MAHU HIPOKRIT' dijadi sebagai benteng halimunan yang kononnya memaafkan setiap salah dan silap. 

Contoh paling senang,

1) Aurat. 
"Aku bukan taknak tutup aurat. Tapi this is me. Aku tak hipokrit macam perempuan lain. Yang pakai tudung tapi still buruk perangai. Kadang kadang pakai tudung sebab dah disuruh mak bapak dari kecik. Bukan sebab keinginan sendiri. Aku nak tunggu sampai hati aku ikhlas tutup aurat baru aku nak buat."

2) Hubungan Sesama Manusia
"Aku kalau tak suka kat orang tu, memang aku tak suka bermuka-muka. Depan tunjuk baik. Belakang aku kutuk. Aku memang akan tunjuk kat dia aku benci dia. Aku tak hipokrit macam orang lain,"

3) Konflik Identiti
"Aku taknak hipokrit nyah. Ini la diri mak sebenar. Mak perempuan terperangkap dalam badan sendiri. Buat apa aku nak pura-pura gagah kalau naluri aku memang perempuan..awww"

4) Konflik Seksual
"Naluri aku memang suka kaum sejenis. I've done nothing wrong. Aku dah dilahirkan begini. Ini lah diri aku sebenar. Tuhan yang cipta aku macam ni. Kat mana salah aku. Takkan aku nak hipokrit kawen dengan perempuan padahal nafsu aku kat lelaki?"

Dan banyak lagi.
 
 
Maksud Hipokrit digunakan sebagai tiket yang telah disalah erti.  Salah aplikasi.

Bagi aku, bila kau cuba untuk menjadi baik, sedangkan hati masih ingin berbuat jahat, itu bukan hipokrit. Itu bisikan syaitan. Kita manusia biasa. Setan ada di celah pelusuk tubuh kita. Adalah menjadi satu normal kalau setiap manusia itu mempunyai niat jahat. Cuma jangan lah dilaksanakan."
 
 
*
*
*
*
*
 
 
 
Segala pendapat dia tentang hipokrit boleh dibaca dalam entry dia yang bertajuk Bukan Hipokrit


Dan point yang cuba dia sampaikan ialah, tak ada istilah HIPOKRIT dalam hidup. Semua perasaan Hipokrit yang kita rasa itu hanyalah bisikan syaitan. Kalau kita ikutkan perasaan hipokrit kita tu, maksudnya syaitan berjaya menghasut kita dengan gemilangnya. Jadi, LAWAN balik semua tu.

Kalau kita benci si Abu ni, janganlah tunjukkan yang kau benci dia. Jangan la biadap, kurang hajo, mencarut, ludah muka dia. Tu semua syaitan dah berjaya hasut kau la tu. Buat baik macam biasa je. Bukan ke Allah dah suruh kita berbuat baik sesama manusia. Tak mati pun kalau layan orang dengan baik. Sekurang-kurangnya, SENYUM. Dah cukup. Kan? Suka tak kalau orang yang benci kau, dah la layan tak berapa nak elok, senyum pun taknak! Apa kau rasa? Marah tak? Marah kan? 

Aku tak la hebat mana soal agama. Aku sedar sangat aku ni masih kategori lemah, tapi takde la sampai  SPM aku Pengajian Islam tahap cukup-cukup makan je, Alhamdulillah la. Cuma sebagai umat akhir zaman ni, pendekatan yang senang difahami oleh orang-orang muda pun perlu seiring. Contohnya, Uztaz Azhar Idrus. Dia menggunakan Youtube untuk berdakwah. So, bermanfaat jugak la Youtube ni. Ada kemudahan internet, gunakan sebaik mungkin. jangan salah guna.

Sama juga la yang digunakan oleh Perempuan Jomblo. Cara dia menulis, bagi aku, senang difahami.


Okay la, entry ni pendapat aku je. kalau nak kritik tu, biarlah kritikan membina. Jangan menghina. Siapalah kita untuk menghina dan merendahkan martabat orang lain sedangkan kita ni hanyalah hamba Allah yang hina.

Terima Kasih.

Tuesday, April 3, 2012

Bila Bakal Mak Mertua Request...

Salam..


Yes, its Nasi Goreng Ayam.


Aku tengah risau ni.. Selalunya, masak untuk diri sendiri, lantak la sedap ke tak sedap janji kenyang. Tapi bila bakal mak mertua dah request, automatically aku menjadi seorang yang tak pandai masak langsung. Skill memasak secara bujang telah hilang serta merta T_T.


Macam mana kalau aku masak tak sedap? Macam mana kalau nasi goreng aku terlebih garam? Macam mana kalau aku terlupa letak garam?? Halaaa..!!! memang la senang masak nasi goreng oii, tapi bila nak diuji oleh bakal mak mertua, takut woo.. Seolah-olah sedang memasuki rancangan Hell's Kitchen. Salah masak, kena maki. T_T


So, dengan segala teknologi yang ada depan aku ni, aku cari balik resepi-resepi yang lebih better untuk dimasak nanti, dengan harapan nasi goreng aku akan improve. Aku sedar selama ni masakan aku tak sedap wuuuwuuuu T_T.


Hope, nasi goreng ayam aku akan jadi cantik and perfect macam ni..




atau macam ni



Hope so. T_T









Pictures: Credit to Google

Monday, April 2, 2012

Againts Women Abuse

Salam..

This is my Break Time Entry.

Today I wanna talk about Women Abuse.





What is Abuse? Abuse is a pattern of physical, sexual, economic and/or psychological violence used to get control and maintain control over an intimate partner. Or lebih tepat lagi, keganasan rumah tangga. It is important to know that you do not deserve to be abused, ladies. Kenapa aku nak bercakap tentang Woman Abuse ni? Sebab aku seorang wanita, dan ingin bersuara bagi pihak wanita yang diluar sana. And  this entry is specially for married women, yang tak kahwin pun boleh baca jugak for reminder and information.
 

Below are some examples of types of abuse yang very common these days.






Physical Abuse




This type of abuse dah selalu kita dengar.

  • Pushing, hitting, choking, kicking, biting, cutting, burning, spitting
  • Holding you down or preventing you from leaving the room
  • Throwing objects at you
  • Threatening you with a weapon
  • Locking you in or out of the house
  • Abandoning you in dangerous places
  • Preventing you from getting sleep or waking you up out of sleep
  • Refusing help when you are sick, injured or pregnant
  • Endangering you by driving wildly or recklessly




Psychological Abuse
  • Ignoring your feelings (ini pun salah satu bentuk penderaan jugak)
  • Making fun of your beliefs
  • Threatening to take your children
  • Manipulating you with lies
  • Degrading women as a group
  • Calling you names like bitch, slut, whore, or cunt
  • Telling you that you’re stupid, dumb, fat, or ugly
  • Refusing to take you places
  • Isolating you from your friends and family
  • Constantly criticizing you and the way you do things
  • Making fun of your friends and family
  • Taking away your car keys or money
  • Threatening to leave you or making you leave
  • Threatening to hurt your family
  • Hurting your children when he was angry at you
  • Hurting your pets to get at you
  • Threatening to take your children if you leave


Economic Abuse
  • Refusing to give you money for food or clothing
  • Making you ask for money
  • Forcing you to hand over money that you earn
  • Making you spend all your own money while he doesn’t spend his (this is very tak guna punya husband T_T)
  • Refusing to support your children (Same goes to this)
  • Not letting you have access to a checking account
  • Not letting you be involved in making decisions about money


Sexual Abuse



  • Treating you as a sex object
  • Assuming that you will have sex with any man
  • Criticizing the way you act during sex
  • Withholding sex and affection
  • Forcing you to have sex when you do not want to
  • Forcing you to have sex with other people
  • Forcing you to have sex after an argument or beating
  • Forcing you to have sex when you are pregnant or sick
  • Refusing to pay bills or take care of other basic needs until you have sex with him
  • Calling you a “whore” after sex
  • Insisting on unwanted or uncomfortable touching
  • Forcing you to have sex then telling you that you “wanted it”
  • Accusing you of having sex with other women
  • Telling and bragging about sex with other women
  • Checking your clothing for signs that you have had sex with someone
  • Assuming that you have to have sex with him because you are “his woman”



 Hope all the information dapat menambah lagi pengetahuan korang terhadap penderaan wanita sekali gus mencegah daripada berlakunya sesuatu yang tak diingini dalam rumahtangga korang semua nanti. ^_^ 

So Ladies, are you with me against violence and women abuse?





 Wise word



p/s: All the information is from this website:  Partnership Against Domestic Violence (PADV)
Pictures: Credit to Google