Thursday, December 6, 2012

Penang Stories : Part 2

Salam..






Gemorning!


Hari kedua di Penang. Plan ialah untuk menaiki Bukit Bendera and will having brunch di sana.

Jarak perjalanan tak dapat nak estimate sebab kitorang berpusing-pusing nak cari jalan ke Bukit Bendera. Tapi yang penting takkan sesat la sebab still dalam pulau hew hew hew. Lagi pun, tak lama pun cari jalan.Tak sampai sejam pun, setengah jam je kot. Sampai sana dalam pukul 11.30 pagi. Cepat-cepat pergi beli tiket sebab excited nak naik train yang boleh panjat bukit! ^_^





Train yang kaler merah putih tu dah stop operating tahun 2010. Lagi pun dah lama train mcm tu dok angkut penumpang since tahun 1977 lagi. Sekarang dah tukar train yang lebih canggih plus ada aircond! Lebih kurang naik LRT but version naik bukit laaaa...




Price sekeping tiket dua hala untuk dewasa hanya RM8 seorang jika menunjukkan IC. Untuk pelancong luar negara, price harga lain iaitu RM30. 


Budak excited.


"Lama lagi ke..?? :3" Bajet muka comel la tu! -_-"



Maybe because of school holiday, so train agak penuh and kitorang terpaksa menunggu the next train. Tak la lama sangat nak tunggu, just around 10 minutes, the next train sampai kat platform. 

 

Berdiri pun takpe, boleh tengok pemandangan!


Aku ingat train tu lembab-lembab je nak naik bukit. Rupa-rupanya..! Boleh tahan jugak kelajuan dia. Sampai aku suruh Syamim pegang aku sebab takut jatuh. Jatuh? Nak jatuh kemana Zaty oii, jatuh keluar ke? Takde maknanya. Ini train selupa itu LRT maa, safety manyak baik punyaa..!




Walaupun cuma bukit, tetapi bila sampai kat atas..


And yes, waktu tu ialah 12 tengah hari waktu tempatan. Cuaca and suhu macam pukul 7 pagi. Berkabus and sejuk! Maybe sebab kabus tu actually awan kot. Awan kan bawak wap air, that's why sejuk. Hehe..


Wokeh, dah sampai kat atas, tiba masa untuk mencari makanan untuk di-omnomnom-kan! Kitorang pergi ke food court yang berada di atas Muzium Burung Hantu. Bila nampak di salah satu gerai ada tulis Laksa Penang, cepat-cepat aku order! Miahaha!


 
Laksa Penang, Nasi Ayam dan Cendol Biasa.



Syamim tak makan laksa so dia order nasi ayam. Laksa Penang aku berharga RM4.50 sahaja. Nasi ayam Syamim, aku lupa pulak berapa harga -_-" Cendol biasa RM4.50. Kalau nak yang special, RM5.00. Cendol special ada one scoop of ice cream.


Laksa Penang tak banyak beza pun dengan laksa yang biasa aku makan. Just ada tambah daun pudina so laksa tu ada rasa mint sikit. Sedap! Habis aku makan. Hehehe..


Lepas makan, kitorang jalan-jalan kejap, nak tengok pemandangan pulau dari atas bukit. Tapi still tak dapat tengok sebab masih berkabus.


Dah lebih pukul 1 tengah hari pun still rasa sejuk lagi.


After take a walk for 15 minutes and masih tak dapat tengok pemandangan dari atas pulau, aku ajak Syamim masuk ke The Owl Museum. Bayaran masuk ialah RM10 per entry



Baru aku perasan, tarikh tiket yang diorang bari aku ni salah la! Sepatutnya 27 November :O



Muzium ni merupakan muzium burung hantu yang pertama di Asia Tenggara dan pernah tercatat dalam Malaysia Book Of Records tau! Untuk maklumat lanjut, boleh ke website The Owl Museum ok? 



 Ada barangan cenderahati untuk dijual.


Antara info burung hantu yang terdapat di muzium ni. Nak bela yang macam Hedwig dalam Harry Potter tu boleh tak? Ngee!





Bila dah puas tengok burung hantu, kitorang pun keluar.





Haaaa... Nampak dah pemandangan! Dari atas, boleh nampak Jambatan Pulau Pinang, Menara Komtar, macam-macam lah! Hotel Tune yang kitorang stay pun boleh nampak.


Wokeh, dah puas dah kat atas Bukit Bendera ni. Tiba masa untuk balik ke hotel!



 Penang Hill awesome!



Antara barang yang beli dari The Owl Museum. Dua keychain silver comel dapat free dengan setiap pembelian ticket The Owl Museum, satu keychain brown colour aku beli untuk Syamim, and satu white owl bangle for me!



Mari kita semak senarai makanan yang dah accomplised :-

1. Nasi Kandar Done
2. Pasembur
3. Laksa Penang Done



Sekian sahaja kisah traveling Penang Part 2. Next time aku update lagi ok?

Till then. Assalamualaikum.







Sunday, December 2, 2012

Penang Stories : Part 1

Salam..





First of all, aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada yang sudi hadir memeriahkan majlis perkahwinan aku di Rembau dan Klang. Sangat-sangat berterima kasih juga kepada yang memberi hadiah. Really appreciate it! Dan jika ada yang terkurang terlebih sewaktu majlis berlangsung, harap maafkan. Minta maaf juga kalau sewaktu majlis berlangsung, ada tetamu yang tak sempat untuk jumpa sebab tak menang tangan sebenarnya. Mintak maaf sangat-sangat! T_T

Jadi, selama dua minggu bergelar isteri, kehidupan agak berbeza. Sikit jela, tak banyak pun. Sebab..? Bangun tidur tiba-tiba ada orang kat sebelah. Loading otak kejap, owh rupa-rupanya diriku dah bernikah. -_-" Ada hati lagi nak jadi bujang. Suami, maafkan dirikuh!

Marriage leave yang diberikan selama seminggu telah dimanfaatkan untuk traveling. Yup, traveling. Not honeymoon. Honeymoon tu lain kali pun boleh. Hehe. Untuk traveling, Pulau Pinang menjadi destinasi pertama. Saja nak ke sana untuk mencari makanan yang best. Lepas tu, feeling ala-ala pengacara Jalan-Jalan Cari Makan. Wahhh!

Keluar rumah pukul 5 pagi waktu Malaysia, singgah breakfast dan solat Subuh, so lebih kurang pukul 6.30 pagi baru gerak ke Pulau Pinang. Perjalanan memakan masa selama lebih kurang 6 jam menaiki Yamaha Xj6 kepunyaan Syamim. Itu sebab banyak berhenti sebab aku masih tak biasa berjalan jauh menaiki bike. So asyik-asyik rasa nak stop kejap untuk menghilangkan lenguh dibahagian tertentu. Tapi seriously talk, BEST!! Hanya yang menggemari big bike saja yang tahu betapa bestnya bila travel sebegitu. ^_^




Peace!


 


Sewaktu perjalanan menuju ke Penang, highway dihiasi dengan sebentuk PELANGI dan aku seakan-akan budak baru first time tengok ciptaan Allah yang hebat dan cantik tu. Siap sanggup suruh Syamim slow down bike untuk ambil gambar guna henpon tau! Akibat daripada itu, Syamim pun stop kejap kat RNR sebab agak bahaya kalau aku ambil gambar atas motor yang tengah laju.




Engkau tibaaaaa bagaikan Pelangiii... Tak bercahayaaaaaa namun kauu berseriiiii... 



Dah sampai Penang, kitorang check in hotel dulu. Kitorang decide untuk stay kat TuneHotels.com. For me, it's a first class budget hotel yang sangat selesa and harga pun berpatutan. Hotel ni sangat strategic sebab berada di pekan Georgetown and hanya 5 minit saja untuk ke menara Komtar! Kitorang tak booking online, just terus book je kat situ untuk 2 malam. But, if korang nak stay di Tune Hotel, korang book online la. Boleh dapat harga lagi murah! I recommended you guys this hotel! Seriously..!



Check this out for more information. ^_^





So, after booked and check in, kitorang mandi and rehat kejap sebab lepas tu bermulalah pencarian makanan yang famous di Penang! 

Petang tu, after a short nap, we decided to go to Gurney area untuk pekena Nasi Kandaq! Kedai makan tu Syamim kata dia pernah datang dengan band dia dulu masa diorang ada buat performance kat Penang. And yes, kedai Nasi Kandaq tu tepi laut je. Sambil makan, sambil tengok laut, sambil senyum! Package!



Syamim dengan muka yang stay nampak macam biasa, aku dengan muka yang selekeh dengan tak cukup tidur yang kelaparan yang berbahagia dapat makan Nasi Kandaq!


Ayam goreng dia serius besar! Harga pun berpatutan! Aku makan pun tak habis sebab banyak sangat. Itu pun dah mintak nasi separuh je tau. Huh Huh Huh..


Jika ada diantara anda yang perasan akan ketembaman pipi saudari di atas, harap abaikan sebab dia agak stress dengan kenaikan berat badan sejak kebelakangan ini. Jadi sila jangan tambahkan stress beliau. Terima Kasih!


So, list makanan wajib Penang yang telah accomplished :-
1. Nasi Kandar  Done
2. Pasembur
3. Laksa Penang



Sekian sahaja kisah traveling Penang Part 1. Nantikan part 2 pulak ok?
Till then. Assalamualaikum.







Wednesday, November 21, 2012

"Puan Nur Izzatti Bt Arifin" Dah Pun.

Salam..





*****
"Aku terima nikahnya Nur Izzatti Binti Arifin dengan mas kahwinnya RM*** tunai.."

Tok kadi: "Sah?"

Saksi pertama: "Sah."

Saksi kedua: "Sah."

Tok kadi: "Alhamdulillah.."

Aku: (Drama Sepetang) Terus peluk mak sambil nangis.

Syamim: Ambil tisu, lap peluh -_-"


*****





Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Syukur atas kebesaran Allah. Hanya sekali lafaz, aku sah menjadi milik Syamim. Sekali je bro! Hahaha!


Selepas nikah. 


Ingat tak yang aku ada cakap pasal project DIY aku untuk wedding? Dalam perenggan last sekali. Haaa.... Ini la yang nak cerita ni! Hehe.. Baju nikah tu la project DIY aku tau! Pakej dengan shawl tu sekali. Ramai tak percaya perkara ini tetapi ini adalah benar. Rasanya aku boleh buat part time job untuk jahit accessory kat baju. Ihik!

Nanti aku cerita ok! Sekarang mau tidur. Suami dah panggil ;-)

Till then. Assalamualaikum.









Monday, November 12, 2012

Wedding Shada & Sendart

Salam..




Ringkas saja entry ni.

Sabtu hari tu, aku ke wedding Shada & Sendart kat Cheras. Biasalah, driver aku si bakal suami, Syamim. Kitorang kena hadap traffic jam sepanjang jalan menuju ke Cheras plus sesat sampai ke Kajang tak jumpa taman perumahan. -_-"

Akhirnya setelah 2 jam merungut memarah mengeluh didalam kereta, kitorang sampaiiii jugak di rumah Sendart. Takpe, demi Shada, sanggup tau! Ngee..

Shada nampak sangat nice, beautiful and sweet in wedding dress. Paling suka ada big ribbon kat belakang dress dia. Jatuh cinta tau! ^_^

Wedding belah lelaki yang simple yet nice and aku suka sangat! Pagi tu nikah, tengahari sanding terus. No need a grand high cost wedding to make a most beautiful moment once in a life time. Aku sangat-sangat suka wedding Shada! Susah tau aku nak puji wedding orang ni! Hehe..

Tahniah Shada & Sendart! Semoga kekal hingga ke Jannah..



 Shada comel kan?






Pengantin dan bakal. InsyaAllah jumaat ni aku pulak. ^_^



Henpon buruk, kualiti gambar pun buruk. Tapi takpa, asalkan boleh nampak orang dalam gambar kan? 

Till then.. Assalamualaikum..







Monday, November 5, 2012

Satu Karangan, Tiga Cerita

Salam..

Entry kedua pada tarikh 5 November 2012 ini. Ini kerana lama tak update and rasa nak cerita semua yang berlaku dalam satu entry ni. Tamak haloba kan? -_-"

Kad dah diagihkan kepada yang minta hari tu. Cuma yang kena post tu lambat sikit, InsyaAllah nanti akan dipostkan. Siap pergi Unisel hantar kad kat lecturer. ^_^ Cuma tak dapat hantar kat Puan Gina je sebab beliau di Adelaide, Australia. :(

Thanks to Tasha sebab jadi driver hari tu. Sanggup dia ambil aku kat rumah and bawa aku pergi Unisel and lunch walaupun hari tu dia cuti. :")

Sempat ambil gambar masa tengah tunggu lecturer depan faculty.


*******

Masa kat office, masa tengah conference through email dengan staff evening shift pasal futsal, tetiba ada yang rajin buat mende alah ni.

Nampak tak? Ok, kita zoom sikit.


Tak manpak lagi? Ok, zomm lagi.

Tadaaa..! Cool tak? Hahaha!


*******



Kat office, aku suka kirim makanan kat officemate petang-petang sebelum kerja, so masa dah start kerja tu boleh terus minum petang. Tetiba, aku dikejutkan dengan sesuatu yang sangat membahagiakan!


Karipap besar! Sekeping berharga RM1. Order 4 keping. Dua untuk aku, dua untuk Syamim. Dua keping dah cukup mengenyangkan! :"D





See? Tamak kan? Nak letak 3 cerita dalam satu entry. Next time kalau rajin, aku update pasal project DIY yang sedang aku jayakan sempena wedding aku yang bakal tiba nanti.

Till then.. Assalamualaikum..






Pre Wedding Photoshoot

Salam..

Beberapa minggu lepas, aku ada pre wedding photoshoot. Yela, asyik jeles tengok kawan-kawan lain buat pre wedding photoshot, aku pun nak jugak. Lagi pun dah lama sangat-sangat aku tak photoshot, sejak tahun lepas tak silap. Maknanya dah setahun lebih la aku dah tinggalkan zaman-zaman itu.

So, ni la peluang terakhir untuk aku "perasan model" kembali. Tapi kali ni lain sikit. Aku ajak Syamim. Bhahahahaha! Mula-mula dia taknak. Aku paksa jugak, dia taknak jugak, aku pujuk elok-elok, pun dia taknak. "Ok fine! Taknak kawan!" pun tak jalan jugak. Soo.. Aku guna ayat ni : "Ini laa kali terakhir aku nak menghayati zaman-zaman kegemilangan aku dulu. So pelisss kita photoshot kali terakhir sebelum aku menutup mata ini.. T_T" sambil melutut mengadap Syamim dengan esakan tangisan umpama kanak-kanak tak dapat lolipop perisa beluberi. Akhirnya!!!! Dia cair bak eskrem cokolat di tengahari yang terik. Memang perumpamaan aku ni melampau tahap sastera darjah satu kan.. *sungguh tipu cerita ini. sila jangan percaya*

Malam sebelum shoot tu, punya eksaited sampai tak tidur, akhirnya hanya dapat melelapkan mata selama 2jam setengah, lalu bangun memandikan diri. Lantak la bawah mata lebam sikit, boleh cover pakai mekap hehe. Dah lama tak bermain dengan mekap ni. Setiap hari muka togel hanya berbekalkan moisturizer dan bedak je. Bila pakai mekap balik, rasa tak biasa pun ada. Tapi bantai je lah! Hari ni shoot kot, apa lagi, bulu mata pelesu laaa..!

Make up pada hari kejadian. Time ni tak pakai lipstick lagi, sebab nak makan dulu.



Syamim yang diarah oleh photographer untuk pakai wax or gel kat rambut dan disuruh iron baju kemeja, kalau tak buat, dia kena marah bahahhahaha



Black and White



Me liking my red lips :"D



Save The Date: November 17 & 24, 2012





The best part is, photographer hanya menumpukan perhatian kepada Syamim kerana kesukaran dia untuk pose. Sebab Syamim suka jelir lidah bila ambil gambar seperti gambar kedua entry ini  =.="








Till then..




Sunday, October 21, 2012

Hari-Hari Akhir Sebagai Seorang Bujang

Salam..






Warning! 

Entry banyak gambar.
Brave yourself, this entry will be long and have too much pictures of mine muehehehehe..





Kurang dari sebulan, aku bakal mendirikan rumahtangga. Rumah ada tangga. Rumah takda tangga pun boleh jadi rumahtangga sebab usaha tangga kejayaan *tetiba*

So, zaman-zaman ketika bujang haruslah diingati masa detik-detik terakhir ni. Zaman yang akan ditinggalkan selama-lamanya.. Uhuk uhuk! T_T

Sedih? Ofcoz la.. Sebab zaman bujang aku laa aku belajar banyak perkara, kenal banyak benda, jumpa macam-macam orang and ragam. Lebih lebih lagi aku merantau ke negeri orang walaupun negeri tu negeri kelahiran aku sendiri. Yup, eden oghang Nogoghi tapi eden lahir keq Selangor ihik! *gedik tetiba*. Means, jauh dari mak ayah. 

Masa hidup serumah dengan parents, banyak benda parents akan kawal and prevent kita dari buat perkara or ambil tahu tentang perkara yang kita tak pernah tau langsung. Masa tu masih tak mengenal dunia luar lebih-lebih orang kampung macam aku *sempat merendah diri*

Once you lived separately with your parents, especially yang tinggal jauh, hanya kita yang akan tentukan hala tuju kita sendiri. Kalau salah hala tuju, maka salahlah kita. Kalau betul hala tuju, maka betullah kita. Jangan pening dengan peribahasa baru tercipta ini. Hewhewhew.

Aku mengaku dulu aku agak teruk dalam membimbing diri sendiri. Tapi Alhamdulillah, seteruk aku, aku tak pernah sentuh benda-benda haram macam arak, dadah, or clubbing. Memang dugaan macam tu sentiasa ada, even ramai kenalan yang terlibat dalam benda macam tu. Thats why ketahanan diri and Iman kena kuat. Sebab dari situ kita diuji sama ada kita kuat atau tidak. 

Back in my days, first time tengok wayang masa tu umur 18 tahun. Tengok wayang pun dah rasa jahat gila. Balik rumah menangis-nangis minta maaf kat mak -_-" Then, when further my study kat Unisel, first time pergi karaoke. Pun rasa jahat gila sedangkan nyanyi-nyanyi je kot -..-"

Oishhh kalau nak diingat balik zaman-zaman bujang, memang banyak sangat perkara yang aku belajar. Paling ingat masa zaman di Unisel, ada pulak adegan gaduh-gaduh dengan bestfrens sampai putus kawan, pindah-pindah rumah, lawan-lawan status kat FB, macam-macam. End up nya, kawan balik. Then now bila dok ingat balik, masing-masing tergelak ketawa terbahak-bahak sampai guling-guling mengenangkan betapa mangkuk ayun dan tak matangnya diri ketika itu haha!


Haihhh.. Back in my days..



Zaman baru mengenal Shah Alam


******



Zaman first time masuk ke kelas *muka sangat budak-budak*


******




Zaman mula ada group assignment


******




Zaman mula belajar menggunakan DSLR


******


 

 
Zaman gila-gila ketika bosan


******




Zaman berjinak dengan Paintball


******



Zaman mengenali Paintball Family


******



Zaman first time had a jamming session di rumah Prof Jamal


******



Zaman melancong ke Jia's hometown


******



Zaman masih aktif melukis watak-watak komik kegemaran


******



Zaman karaoke bersama sambil berdiri atas kerusi


******



Zaman adventurous


******



Zaman Kurus T_T


******





Kalau nak diikutkan, memang banyak gambar zaman bujang aku nak tepek kat entry ni. Tapi biarlah yang lain-lain jadi kenangan peribadi aku je ^_^


Owh, lupa. Kenapa aku cakap zaman bujang? Kenapa bukan zaman anak dara? 

Sebab kalau aku panggil zaman anak dara, aku rasa macam seorang anak dara yang sopan  santun yang menghabiskan zaman anak daranya dengan hanya berusaha menjadi selemah-lembut mungkin dan duduk dirumah belajar masak masakan kegemaran bakal suami dan menunggu siapa yang bakal masuk meminang sedangkan ia bertentangan dengan perwatakan aku yang agak kasar dan tak lemah lembut dan suka aktiviti lasak dan suka dengar lagu metal dan berkeinginan untuk membela ular sawa dan bungee jumping :P *tapi mak tak bagi bela ular tsk tskkk*


Tapi walaupun kasar, still dapat jodoh jugak kan? Jia yang lasak bukan main tu pun nak kawin jugak. So, ayat "Haa, cuba laa jadi macam anak dara Mak Jemah kampung sebelah tu, sopan santun  je. Cepat je orang masuk meminang." tu macam dah tak relevant kan? Hehe.


Segala content di atas tak ada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia tau. ^_^







Till Then.. Assalamualaikum.