ads

Thursday, June 23, 2011

Nak Cantik??

Selain make up, penjagaan kulit wajah jugak penting bagi para wanita terutama sekali gadis-gadis pada usia awal 20an. Selalunya perempuan obses nak dapatkan kulit yang cerah, betul tak? Macam-macam product pencerahan dok pakat beli sampai beratus habis tapi tak puas hati gak dengan hasilnya. Tak ke membazir macam tu..? Ish ish ish..


Bagi aku, tak perlu nak cerahkan kulit muka kalau basic penjagaan kulit pun tak terjaga. Meh aku share macam mana aku jaga kulit muka aku.. Simple je, and tak mengeluarkan banyak modal pun..












1. Cuci muka.



Ini adalah perkara yang sangat sangat basic ye adik-adik kakak-kakak makcik makcik sekalian.. Kalau malas bab ni, tak tau la nak cakap apa.. Pastikan korang cuci muka setiap kali mandi, sebelum make up, dan sebelum tidur. SANGAT WAJIB MENCUCI MUKA SEBELUM TIDUR sebab waktu tidur la kulit muka kita bekerja. If korang perasan, bila bangun tidur je, muka berminyak. Tu tandanya kulit korang bekerja, mengeluarkan kotoran dan minyak dari dalam. And sebab tu la kena cuci muka lepas bangun tidur.. 










2. Toner.


Tujuan toner ialah mengembalikan kesegaran kulit muka selepas dicuci dan menutup liang-liang roma. Bila muka dah cuci, of course la liang-liang roma dah bersih kan? Bila dah bersih, mesti liang roma tu dalam keadaan terbuka. So untuk tutup liang roma tu daripada dimasuki oleh elemen-elemen jahat, gunakan toner. Tak payah beli mahal-mahal. Macam aku, aku gunakan Garnier Pure Toner ni. Sesuai dengan kulit aku and bila pakai, rasa sejuk and kulit rasa segar! 











3. Melembab


Selepas dua perkara asas di atas dilaksanakan (amboihh ayat...), tak lengkap kalau tak pakai pelembab. Pelembab ni untuk memastikan kulit muka kita sentiasa lembab and tak kering, menjaga dari pencemaran udara dan sinaran matahari yang terik. Kalau pakai make up pun kulit nampak flawless je and make up akan smooth.. Haaa.. Memang tak lengkap la kalau tak pakai moisturizer ni. As for me, aku guna Garnier Light ni. Aku guna bukan sebab terpengaruh dengan kecantikan Lisa Surihani and Heliza dalam iklan Garnier ok! Urghhh..! (-.-") Dah lama aku guna since umur aku 18 lagi. Rasa sesuai dengan kulit. Bila pakai je moisturizer ni, dah tak payah nak pakai segala macam foundation and concealer kat muka lagi. Biasa buat macam tu if nak pegi class masa study dulu and pegi kerja. Senang kan? ^_^










4. Jangan pakai make up!!


Eh eh, relax.. Bukannya aku larang korang pakai make up. Aku just nak bagitau jangan pakai make up masa korang tidur. Hah? Kenapa? Sebab, tidur dengan kulit muka yang tak bersih akan menyebabkan JERAWAT! Liang-liang roma tertutup, so macam mana kulit nak keluarkan minyak dari muka kan? Jadi, minyak-minyak akan tersumbat dalam liang roma dan akan menyebabkan jerawat. Haaaaaaa.. Mau kaaa??? Hohohohohohohhh~ Jadi, tidur dengan muka yang dah dicuci ok?














5. Minum air secukupnya.


Air bertindak untuk menyegarkan badan, mengelakkan dari dihidrasi dan melembabkan kulit. Nak kulit lembab? Rajin-rajin la minum air masak ok? Takmau air manis, kulit cepat berkedut nanti. Eeeeeeeeeeee, takmau kulit berkedut... T__T






6. Petua-petua orang dulu-dulu


Aku suka amalkan petua orang dulu-dulu. Tak kisah la dari segi pemakanan ke, body and facial treatment ke. Haaa, ingat orang zaman dulu tak ada facial and body treatment ke? Jangan memain. Aku ada jugak amalkan petua-petua diorang. Just guna bahan-bahan semulajadi je even bahan-bahan yang ada kat dapur. Contohnya, aku pernah buat scrub sendiri menggunakan beras pulut. And bila dah apply kat muka, tangan and kaki, perghhh...! Feeling so fly like a G6! Masa tu mula la perasan kulit kau la yang paling cantik, kalah Erra Fazira! Ok itu melampau.. -.-" Selain tu, aku selalu jugak amalkan makan ulam-ulam and sayur-sayur mentah. Serius sedap ok makan ulam. Bukan je sedap, dapat jaga kulit lagi.. Wahhh, pakej!  Bagi yang tak suka tu, anda rugi.. 




7. Pantang larang


Aku allergic seafood, belacan, and cencalok. If aku makan, mula lah sesuatu akan berlaku.. Bersin tak berhenti, hidung akan jadi gatal, and jerawat kecik-kecik akan naik sikit. So, untuk mengelakkan dari terkena perkara itu, aku pantang makan. And nasib baik la aku ni memang tak suka makan seafood and belacan. Aku jugak tak makan kulit ayam. Dulu makan la tapi since aku baca macam-macam pasal kulit ayam, rasa geli pulak nak makan. Lebih-lebih lagi yang berlemak and berminyak-minyak tu. Yekk...!! 






Tu je la yang aku dapat kongsikan. Sebenarnya banyak lagi benda nak share sama-sama pasal petua-petua yang aku guna, but banyak sangat la. Lagi pun, korang boleh cari sendiri kat google. Kadang-kadang aku cari jugak petua petua kat google tu. Hehe.. 


And one more thing.. Sebaik-baik make up dalam dunia ni ialah wuduk.. Wallahu'alam ^_^







Saturday, June 18, 2011

A Nice Quote for Girls..!

Akibat kebosanan yang melanda di rumah, telah membuatkan aku untuk meng'Google' quotes yang best-best..


Kat bawah ni ialah quote yang cerita pasal gadis atau dalam bahasa inggerisnya Girl..

So GIRLS..! Jadilah seperti The Best Apple at the Top of the Tree..







Lepas tu, berTwitter untuk menghilangkan bosan. Sekali terbaca Aleen update status dia "Syamim Gila" disertai dengan gambar yang di upload.

Sorry Aleen, I curi gambar ni kat Twitter you without your permission.. Hehehehee..




See.. There's Paan (yang buat peace sign tu), Aleen and...... errrr...... Syamim kat belakang -.-"

I know kau bawak scrambler but tak payah la pakai dalam kereta kot ye pun untuk tujuan keselamatan.. Haishh..






p/s: Siang nanti nak kuar dengan "orang gila" tu but aku terjaga dari tido pukul 5 tadi.. Silap2 tertido dalam kereta pulak kang.. -.-"

Friday, June 17, 2011

Cita-cita Seorang Wanita

Semua orang ada cita-cita dalam hidup. Tak kisah la cita-cita tu besar ke, kecik ke, nak panjat menara KLCC guna tangga ke, daki gunung Everest ke, menyelam kat tempat Titanic karam ke, apa-apa sahaja yang digelar cita-cita. Aku pun ada cita-cita aku sendiri. Macam-macam aku nak buat dalam hidup. Kalau nak listkan, memang tak terkira lah!








Ni antara cita-cita aku yang aku boleh kongsi sama-sama..








Di samping menjadi wanita berkerjaya....














..... aku jugak bercita-cita untuk.....




....... membeli kereta impian aku .. Mini Cooper ni salah satu kereta impian.. Hiks, comel ! <3 <3 <3










..... dan juga untuk mempunyai studio fotografi sendiri .....


Wow.. Mesti seronok.. ^_^



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Tapi, ada sebuah impian yang paling diinginkan dalam hidup setiap wanita yang normal...

Termasuk jugak aku..


Maksudnya, aku ni normal la.. Wahhh...!! Kau dah kenapa Zaty =_="

Ok, let me tell my dream..






Aku teringin untuk memiliki sebuah rumah..


Bukan rumah biasa

Tapi

Rumah yang didirikan dari sebuah perkahwinan




Dan dari sebuah perkahwinan itu, terhasil lah sebuah keluarga yang bahagia




dan mempunyai anak yang comel..! <3


ok, aku jatuh cinta dgn gambar ni.. *melting





Senang cerita, aku nak menjadi seorang Isteri dan Ibu. Itu cita-cita aku. 







p/s: Errr, entry kali ni bercerita tentang cita-cita.. Nak kawin, tapi tak ada duit.. Baru nak membina kerjaya, then baru dapat kumpul duit.. Hohohoohhoohhhh~~~




Tuesday, June 14, 2011

kelly clarkson a moment like this ai finale


What if I told you it was all meant to be
Would you believe me, would you agree?
It's almost that feeling we met before
So tell me that you don't think I'm crazy
When I tell you love has come here and now

A moment like this
Some people wait a lifetime for a moment like this
Some people search forever for that one special kiss
Oh, I can't believe it's happening to me
Some people wait a lifetime for a moment like this

Everything changes but beauty remains
Something so tender, I can't explain
Well, I may be dreaming but till I awake
Can't we make this dream last forever
And I'll cherish all the love we share

A moment like this
Some people wait a lifetime for a moment like this
Some people search forever for that one special kiss
Oh, I can't believe it's happening to me
Some people wait a lifetime for a moment like this

Could this be the greatest love of all
I wanna know that you will catch me when I fall
So let me tell you this
Some people wait a lifetime for a moment like this

Some people wait a lifetime for a moment like this
Some people search forever for that one special kiss
Oh, I can't believe it's happening to me
Some people wait a lifetime for a moment like this

Oh, moment like this, moment like
Oh, I can't believe it's happening to me
Some people wait a lifetime for a moment like this
Oh, like this